Het belang van communicatie tussen ouder en kind
Communicatie is een essentieel onderdeel van de verbinding tussen jou en je kind. Vooral als ouder van een temperamentvol kind is goede communicatie nog belangrijker, omdat je kind intenser kan reageren op situaties en sneller gefrustreerd kan raken. In deze blogpost bespreken we waarom communicatie belangrijk is bij de opvoeding van een temperamentvol kind en geef ik enkele tips om de communicatie tussen jou en je kind te verbeteren.
Waarom communicatie belangrijk is
Ten eerste kan goede communicatie helpen om de stress en spanning die gepaard gaan met de opvoeding van een temperamentvol kind te verminderen. Als je zelf in staat bent om openlijk en eerlijk te praten met je kind (zonder oordeel), kun je je kind helpen om zich gehoord en begrepen te voelen. Wat uiteindelijk de stress en spanning bij het kind vermindert.
Ten tweede kan communicatie helpen bij het oplossen van problemen en het voorkomen van conflicten. Naast zelf open en eerlijk te communiceren kan je ook je kind aanmoedigen om openlijk te communiceren over zijn of haar gevoelens en gedachten. Je kind voelt zich gehoord en hierdoor kunnen problemen en misverstanden snel worden opgelost en kunnen conflicten worden voorkomen.
Ten derde kan goede communicatie de band tussen jou en je kind versterken. Wanneer je open en eerlijk communiceert met je kind, bouw je vertrouwen en respect op wat nodig is voor de verbinding tussen jou en je kind. Met vertrouwen en respect bouw je een sterkere en hechtere relatie tussen jullie op.
Tips voor het verbeteren van de communicatie tussen jou en je kind
Hier zijn enkele praktische tips om de communicatie met je temperamentvolle kind te verbeteren:
-
Luister actief Luister met aandacht naar wat je kind zegt (ook als het schreeuwt en krijst) en bevestig dat je zijn of haar gevoelens en gedachten begrijpt. Voorbeeld; Een moeder heeft een temperamentvol kind dat snel gefrustreerd raakt als hij iets niet begrijpt. In plaats van hem te vertellen wat hij moet doen, luistert ze actief naar zijn frustraties en bevestigt ze dat ze begrijpt waarom hij gefrustreerd is. Ze geeft hem vervolgens de ruimte om te zoeken naar oplossingen en ondersteunt hem daarbij.
-
Stel open vragen Stel open vragen om meer te weten te komen over de gevoelens en gedachten van je kind. Vermijd ja-nee vragen, omdat deze de communicatie kunnen beperken. Voorbeeld; een ouder heeft een temperamentvol kind dat vaak boos wordt als hij moet stoppen met spelen. In plaats van te zeggen "stop met spelen", stelt de ouder een open vraag zoals "Wat wil je doen als je klaar bent met spelen?" Hierdoor geeft de ouder het kind de ruimte om na te denken over wat hij wil doen en om zich beter voor te bereiden op de overgang naar een andere activiteit.
-
Geef feedback Geef constructieve feedback aan je kind. Dus feedback gericht op het gedrag en niet op het kind zelf. Benoem wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden, en geef suggesties om het gedrag van je kind te verbeteren. Voorbeeld; Een vader heeft een temperamentvol kind dat regelmatig in woede uitbarst. In plaats van boos te worden, luistert hij eerst en geeft daarna (als het kind weer rustig is) feedback over wat hij beter kan doen. Hij legt uit waarom bepaalde gedragingen niet acceptabel zijn en geeft alternatieven voor wat het kind kan doen als hij boos wordt.
-
Wees geduldig Temperamentvolle kinderen hebben vaak meer tijd nodig om hun emoties te uiten en hun gedachten te formuleren. Wees geduldig en geef je kind de tijd die het nodig heeft zich te uiten. Voorbeeld; Een ouder heeft een temperamentvol kind dat langzaam is in het uiten van zijn gevoelens. In plaats van te pushen om te weten wat er aan de hand is, geeft de ouder het kind de ruimte en tijd die het nodig heeft om zich te uiten. Dit kan het kind helpen zich veiliger te voelen om open te zijn en kan uiteindelijk leiden tot betere communicatie. Zeker als je zelf ongeduldig van aard bent is dit uitdagend als ouder. De eerste stap is dat je bij jezelf (h)erkent dat je ongeduldig bent.
-
Gebruik humor Humor kan helpen om de spanning te verminderen en de communicatie te verbeteren. De humor kan je gebruiken om een ontspannen sfeer te creëren en de relatie met je kind te versterken, vaak breekt een kind met humor veel gemakkelijker open. Bijvoorbeeld; Een vader heeft een temperamentvol kind dat het moeilijk vindt om stil te zitten tijdens het eten. In plaats van boos te worden, maakt hij gebruik van humor om de spanning te verminderen. Hij moedigt het kind aan om te bewegen tijdens het eten en maakt grapjes over hoe het eten verder overal belandt, behalve in zijn mond. Na dit grapje is er vaak wel opening om te praten over de hoe we het anders kunnen doen. Vraag dan ook eens aan je kind wat de oplossing zou kunnen zijn. Vaak hebben ze zelf hele goede ideeën.
Ik hoop dat deze tips jou helpen om makkelijker in verbinding te komen met je kind. Denk je nu bij het lezen van deze tips: "dat is allemaal wel leuk. Maar ik voel me na dat uitdagende of boze of aanstellerige gedrag (vul maar in welk soort gedrag jouw triggert) gewoon boos of geïrriteerd!". Dat is heel logisch en denk ik de grootste uitdaging als ouder. Vaak is er bepaald gedrag van ons kind wat ons als ouder raakt. Als je zelf graag open zou willen kunnen staan voor je kind en vanuit verbinding wil opvoeden dan help ik je daar graag bij. Die triggers kunnen we aanpakken en dat kan er voor zorgen dat je langzaam aan toegroeit naar een ouder die moeiteloos vanuit verbinding communiceert.
Kennismaken? Plan hier een vrijblijvende kennismakingscall in.